Getica rev nr 1 / 1992

cate ceva despre getica lui Parvan si teoria lui legata de originea unei limbi comune indo europene existente pe teritoriul europei care ar fi pornit din leaganul unei civilizatii care a trait pe teritoriul romaniei puteti citi in revista Getica aparuta in 1992 . o idee curajoasa care a fost imbratisata atat de ocultii vremii cat si de unii cercetatori ulteriori . am auzit vorbindu-se gresit ca el ar fi sustinut ca latina era la baza limbii demonstrate de el, nu e asa si e penibil. el demonstrase existenta unei limbiu care detinea radacini cuvinte din cuvintele vechi arhaice romanesti , la baza limbilor existente in europa.

teoria este interesanta atat timp cat ea are cateva indicii nu suficiente dar interesanta si instiganta . leaganul unei civilizatii anterioare anilor 5000 i e.n. sau chiar mai vechi pana la 10.500 i e n, ar fi plauzibila in „legendele” locului si nu numai. dovezile de la Tartaria[ aprox 8500 i e n] si alte studii fonetice , au instigat unul din marii nostri istorici sa caute in paralel dovezi ale existentei acesteia, cu riscul de a fi denigrat, de unii istorici ai vremii si imbratisat de altii.

am scanat prima revista aparuta in 1992 sub egida semnaturii unor istorici la editura Gadirea, Bucuresti, la capitolul treiincluzand studiile fonetice ale istoricului Parvan legat de radacinile unor cuvinte oarecum universale in limbile europene  .

e accesibila pe parti in forma pdf pentru oricine doreste sa o studieze. eu am primit-o cand eram studenta si ma fascinase , asa in paralel sa studiez legat de ceea ce legendele dacilor si ideile sau scrierile unor scriitori ai vremiilor trecute aminteau. unul dintre ei era si Blaga.  o perioada pe urma am uitat de acest domeniu, si mi-am vazut de ale mele, cand pe la 2004 am reluat unele studii usoare legate de legendele dacilor, de pe site-urile tinerilor de istorie din bucuresti le gate de daci si arheologie  si oarecum stimulata si de niste vise ciudate si frumoase in acelasi timp pe care le-am avut, cu tainele din adancuri si altele.

link-uri

http://www.scribd.com/doc/97430392/getica1partea1

restul acum le scanez

voi posta ulterior si scanari din cuvintele radacina …ca exemplificare.

http://www.scribd.com/doc/97431032/getica1cap2

din capitolul 3

http://www.scribd.com/doc/97441025/getica1partea3

http://www.scribd.com/doc/97442925/getica1partea4

http://www.scribd.com/doc/97452424/getica1partea5

Reclame

Despre ana eugenia pacurar

Artizan, decorator, economist si poet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: