simboluri sacre romanesti cu origini dacice de vanzare din lut lacuite cu bronzti ceva traditional sa cititi

Simbolurile sacre romanesti sunt purtatoarele simboluri dacice pagane de protectie imbinate cu simbolurile crestine , care in fond isi au aceleasi origini in antichitate. Simbolurile de baza dacice au flost soarele dacic care a devenit rozeta tradiionala , crucea dacica simbol al discului solar taiat in patru , care a devenit crucea traditionala in special in zona Ardealului de nord si nu numai , spirala  simbolul divinitatii care a devenit ulterior spirala vietii si a luminii in traditia romaneasca  . Din pasiune pentru traditiile dacice pastrate in traditia romaneasca de baza am creat simboluri din lut cu valoare de protectie si simbol sacru , la purtator [ brelocuri, pandantive, cercei, bratari, brose] sau pentru decor , amulete ori tablouri-crafturi cu simboluri dacice din lut de modelaj artistic aurit cu bronz renascentist.

simboluri de vanzare create de mine : crucea dacica, spirala vietii, soarele dacic, steaua vietii, floarea vietii  s.a. creez la comanda bijuterii din lut cu simboluri dacice brelocuri, amulete, brose, cercei, bratari , pandantive s.a.

crucea dacica de exemplu

2015-06-04_01-55-50 Cruce veche de lemn de la Salciua- Valea poienii din judetul Alba, M-tii Apuseni

pozata de mine anul trecut

referiri la simbolul crucii dacice  …. exemplu istoricul Romulus Vulcanescu a scris în “Mitologie româna” despre cultului solar practicat de geto-daci. El a aratat ca simbolul solar era format, în pagânism, dintr-un cerc având o cruce înscrisa sau dintr-un cerc cu o cruce excrisa. Ultimul însemn, în care crucea depaseste perimetrul cercului, mai este denumita azi si “crucea dacica” si o putem regasi foarte des pe sculpturile maramuresene, mai ales pe troite.
În partea de vest a Daciei: Ardealul, Panonia şi Noricum (Austria) este întâlnit simbolul crucii celtice: două linii care se intersectează perpendicular în centrul unui cerc. Celţii erau triburi getice, care după incursiunile lui Burebista, au fost incluşi în Dacia, iar după invazia romană s-au refugiat spre Nordul şi Vestul Europei.

simbolul solar dacic a devenit rozeta

breloc04 P1080063

Rozeta – soarele dacic sau rozeta spiralei

brosa02

SPIRALA DACICA este poate cel mai caracteristic, dar si cel mai ermetic simbol al poporului nostru:
-simpla, dubla si in special tripla ,ea probabil reprezinta viata vesnica ce ne-a harazit-o EL, DAKSHA zeul suprem si zamisluitor-creator al poporului DAC.
Este semnul nemuririi natiei noastre, al raspindirii noastre in spirala, spre infinit, fara a ne uita niciodata,originea Daca, este semn al poporului ales de zeul genezei care sa-l reprezinte aici pe pamint,este semnul nemuririi fiilor lui; este si cu sens de blestem, pentru cei ce-si uita limba, neamul.Este simbolul cel mai des intalnit pe bijuterii dacice.

212 (1)

despre simboluri sacre …daca dorititi ceva traditional sa cititi aici http://www.traditionalromanesc.ro/articol/articole/reportaje-interviuri/soarele-in-credinta-populara_805.html

Despre ana eugenia pacurar

Artizan, decorator, economist si poet

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: